Burgemeester Aboutaleb onthult de filosofenbank

Onthulling filosofenbank
zaterdag 22 september, 15:00, Bibliotheektheater, Hoogstraat 110, onthulling van de bank om 16:30 tegenover flatgebouw Red Apple op de kop van de Scheepmakershaven, toegang gratis, reserveren via www.arminius.nu
In de Rotterdamse Scheepmakershaven stond in de zeventiende eeuw het roemruchte café de Lantaarn, waar grote denkers uit de Verlichting als Pierre Bayle, Bernard Mandeville en John Locke samenkwamen. Zo schreef Locke in Rotterdam de basis van de huidige Amerikaanse grondwet. Geïnspireerd door deze geschiedenis heeft kunstenares Saskia Wigbold voor de stad Rotterdam een filosofenbank ontworpen en gerealiseerd, op de plek van het voormalige café de Lantaarn. Het programma bestaat uit een aantal korte presentaties in het Bibliotheektheater, waarna we om 16:15 naar de Scheepmakershaven lopen en burgemeester Aboutaleb de bank zal onthullen.

Wiep van Bunge (decaan filosofie Erasmus Universiteit) en Adrie van der Laan (conservator Erasmus-collectie) belichten de fascinerende betekenis van Rotterdam voor de Verlichting. Wink van Kempen geeft een eigenzinnige humoristische performance over de realisatie van de bank op tekst van Saskia Wigbold. De altijd kibbelende gebroeders Meester verzorgen de presentatie.
De filosofenbank kwam tot stand dankzij Deelgemeente Rotterdam Centrum. De onthulling is een samenwerking van Bibliotheek Rotterdam, Arminius, Museum Rotterdam, Rotterdamsch Leeskabinet en Huis van Erasmus.